Magyar     English     Deutsch


Térkép

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben


A honlap a Nemzeti
Civil Alapprogram támogatásával készült.
 
 

Német-magyar kétnyelvű kiállításvezető

Német-magyar kétnyelvű kiállításvezető
a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításáról
EMMI Logo147x100p

 KismSvabMuzGyKiallVez2016sep12CIMLOFFSEThonl206x300p  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával -- amelyet ezúton is köszönünk -- nagyon szép kivitelben elkészült a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által gondozott Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény német-magyar kétnyelvű kiadványa, amelynek címe
"A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállítása (Kiállításvezető) / Die Dauerausstellung der Schwäbischen Musealen Sammlung Kleinmarosch (Begleitheft zur Ausstellung)".

A kétnyelvű "kiállításvezető kiadvány" célja elsősorban az, hogy a Gyűjtemény állandó kiállításán bemutatott néprajzi és helytörténeti témakörök valamint az egyes kiemelkedően fontos műtárgyak hátterét német és magyar nyelven részletesebben is bemutassuk a látogatóink számára. A kiállítási tárlatvezetéseken ugyanis csak néhány percben van lehetőségünk arra, hogy bevezetőként röviden elmondjuk Kismaros közel 300 éves történetének főbb eseményeit a 18. század első felétől. Ezt mutatjuk be röviden a kétnyelvű kiállításvezető kiadvány bevezető fejezetében.

A kiadvány törzsanyaga német és magyar nyelven mutatja be a Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállítását és az egyes szakgyűjteményeit a fentiekben részletezettek szerint. A kiadványban német és magyar nyelven adjuk meg továbbá a Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításával kapcsolatos látogatói információkat és elérhetőségeket is.


A fenti projekt szakmai feladatainak megvalósulása segíti a tárlatvezetőinket, akik nagyon jelentős ismeretterjesztő tevékenységet végeznek a faluban és az ország egész területéről érkező, főként iskoláskorú látogatóink, továbbá (az elsősorban német nyelvterületről érkező) jelentős számú külföldi látogatóink számára is.


A kétnyelvű kiállításvezető kiadványunkkal segíteni tudjuk még a kismarosi általános iskolában a német nemzetiségi nyelvoktatást is. A tanulók a kiadványból a Gyűjteményünk hagyományőrző tevékenységét német nyelven is megismerhetik. Ez egyúttal a német nyelv kismarosi használatának megőrzését is segíti.

 Kismarosi Falumúzeum Alapítvány
Székhely: H-2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 72. Lev.cím: H-2623 Kismaros, Liliom u. 16.
Adószám: 19185428-1-13   Telefon: +36 (20) 9-234-714
Számlaszám: BBRt. Vác 10103898-04709345-00000002   Honlap: www.kismarosifalumuzeum.hu
  E-mail: info