Magyar     English     Deutsch


Térkép

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben


A honlap a Nemzeti
Civil Alapprogram támogatásával készült.
 
 

Konyhai eszközök, háztartásban használt tárgyak

 

2011. március 23-tól megkezdődtek a Muzeális Gyűjteményünkben a rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyeket a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola pedagógusaival közös munka keretében készítettünk elő.

A Muzeális Gyűjteményünk "Arcok, tárgyak Kismaros múltjából" c. állandó kiállítása ugyanis fontos tanulási helyszín, ezért döntöttünk - a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola pedagógusaival közösen - a rendszeres helytörténeti és néprajzi témájú múzeumpedagógiai foglalkozások megtartásáról a Gyűjteményünk kiállító helyiségében.

A Gyűjteményünk jellegével összhangban végzett szakmai előkészítés keretében először 4-4 oldalas múzeumpedagógiai munkafüzeteket készítettünk, külön az alsótagozatos és külön a felsőtagozatos tanulók részére. A változatos tematikájú, sok képet tartalmazó "Konyhai eszközök, háztartásban használt tárgyak" című munkafüzeteket Lombosné Csanda Márta történelemtanár, Pintér Jenő történelemtanár és dr. Dabóczi Ákos gyűjteményvezető készítette el közös munkával.

 

A 2011. március 23-án megtartott első két órás foglalkozáson a 4. osztály 13 tanulója vett részt nagy aktivitással. A foglalkozás első felében Györei Gyuláné (Piroska) tartott érdekes tárlatvezetést, amelyet a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgattak és sok kérdést is feltettek.

Ezután került sor a munkafüzetek kitöltésére, amelyeket a tanulók párosával végeztek el úgy, hogy közben felállhattak és a munkafüzetben szereplő tárgyakat újra megnézhették, továbbá kérdezhettek a tárlatvezetőtől és a kísérő tanáruktól, Lombosné Csanda Mártától.

A 2011. március 29-én megtartott második foglalkozáson a 6. osztályból 13 tanuló vett részt. Alsótagozatos korukban már voltak a muzeális gyűjteményben, de ezt az újfajta foglalkozást ők is érdeklődéssel fogadták.

A foglalkozás most is tárlatvezetéssel kezdődött, melyben Györei Gyuláné (Piroska) egyes tárgyakat közelről is bemutatott. A gyerekek az előadás közben is kérdezhettek, de erre főként a tárlatvezetés után volt lehetőségük. Ezután a munkafüzetek kitöltését párosával végezték el, amelyben a tárlatvezető és a kísérő tanáruk, Lombosné Csanda Márta segített nekik.

Az alsótagozatos gyermekeket elsősorban az első szobában kiállított használati tárgyak érdekelték. A 6. osztályos tanulók viszont szivesen megnézték az esküvői képeket és a harmadik szobában a mezőgazdasági tárgyakat is.

A gyermekek szemmel látható módon jól érezték magukat, sok szép élménnyel, néprajzi és helytörténeti tudással gyarapodtak.

 

 Kismarosi Falumúzeum Alapítvány
Székhely: H-2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 72. Lev.cím: H-2623 Kismaros, Liliom u. 16.
Adószám: 19185428-1-13   Telefon: +36 (20) 9-234-714
Számlaszám: BBRt. Vác 10103898-04709345-00000002   Honlap: www.kismarosifalumuzeum.hu
  E-mail: info