Magyar     English     Deutsch


Térkép

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben

Érdekesebb műtárgyaink bemutatása a MúzeumDigitár rendszerben


A honlap a Nemzeti
Civil Alapprogram támogatásával készült.
 
 

Időszaki kiállítások

Jelenleg nyitva tartó időszaki kiállításaink:

 


*  
*   *   *   *


Néhány korábbi időszaki kiállításunk:

(fordított időrendi sorrendben)

 

"25 éves a Kismarosi Falumúzeum - Sváb Muzeális Gyűjtemény" időszaki kiállítás

 KismSvabMuzGy LOGO 131x110pK1r

25 éve gyűjti, rendszerezi és állandó/időszaki kiállításokon mutatja be Kismaros néprajzi és helytörténeti emlékeit a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény (korábban Kismarosi Falumúzeum).

A jubileum tiszteletére időszaki kiállítást rendeztünk a Kismarosi Művelődési Ház kistermében, amely 2018. szeptember 28-án (pénteken) 18 órakor került megnyitásra.

A kiállítás 2018. november 8-ig volt megtekinthető.

További részletek

 

 

"Kismarosi képek és dokumentumok az I. világháborúból" című időszaki helytörténeti kiállítás
 
Karoly Csapatkereszt 150pKer

A Kismarosi Művelődési Házban 2018. április 13-án megnyílt a "Kismarosi képek és dokumentumok az I. világháborúból" című időszaki helytörténeti kiállítás.

A május 8-ig nyitva tartó kiállítást a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény rendezte.

A kiállításon -- többek között -- képek és dokumentumok kerültek bemutatásra az I. világháború harcaiban részt vett kismarosi katonákról, a hadszínterekről, ahol magyar (kismarosi) katonák is harcoltak, a hátország viszonyairól, a hadifogságba esett kismarosi katonákról, stb.

A kiállításon részletek láthatók egy magyar és egy német nyelvű háborús imakönyvből.

 
 
  
 
"Kismaros temploma 190 éves" című időszaki egyháztörténeti kiállítás

 KismTemplHomlokz RudolfPinceFelolKb2005 RESZL j6K 3rFir200x290p

A 2017. szept. 29. és nov. 21. között nyitva tartó kiállításon bemutattuk a 19-21. századi Kismaros római katolikus templomát, papjait, káplánjait, egyházi személyeit és szervezeteit (cserkészet, énekkar, stb.), egyházi ünnepeit és a mélyen vallásos kismarosi hívők mindennapi vallásos életvitelét ábrázoló régi képeket és dokumentumokat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény anyagából.

A kiállítás megnyitójakor és a kismarosi templom búcsúja tiszteletére megtartott második kiállítási tárlatvezetés időpontjában (nov. 19-én) szakrális tárgyakat is bemutattunk a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény műtárgyai közül.


További részletek
 
 
 

"Kismaros épített öröksége régen és most"  című időszaki kiállítás

KismSvabMuzGy KismVaciU KepLevL1910evek280x177pFF  

A 2016. szept. 23. -  okt. 27 között nyitva tartó kiállításon bemutattuk Kismaros 19-20. századi épített örökségét (házak, keresztek, emléktáblák, stb.) ábrázoló régi fényképeket a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény anyagából.

A kiállítás keretében bemutatott házaknál elsősorban a kisma­rosiak régi családi házairól készült fényképek szerepeltek.
Az eredeti stílusban megőrzött vagy felújított építmények egy kis részénél a kiállításon szerepeltek az építmény jelenlegi állapotát bemutató fotók is.

A kiállítást a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény rendezte.

 
 
 
 
"Adatok, nevek és térképek Kismaros XVIII-XIX. századi történetéből" című időszaki kiállítás
 
KismSvabMuzGy 2dikKatonaiFelmerKleinMaroschTavlTerk200x200pFF

Az időszaki kiállításunkon -- amely 2015. szept. 25 - okt. 29-ig volt megtekinthető a Kismarosi Művelődési Házban -- egy különleges helytörténeti újdonságot is bemutattunk a kedves látogatóinknak.

Az akkori időkben -- nemrég létesült és betelepült -- "Kis Maros" település nevét már tartalmazó, 1739-ben készült térképet bemutató újságcikk a Kismarosi Kikiáltó 2015. szeptemberi számában jelent meg.

 
 

 
"Úrnapi oltárok és virágszőnyegek díszítése Kismaroson" című időszaki kiállítás
 
 UrnapiOltar VSzony 2008maj25 DMagda 0014 j1 RESZL 220x212p

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény munkatársai 10 éven keresztül rendszeresen fényképezték a kismarosi Úrnapi oltárok összeszerelésének és díszítésének valamint az úrnapi körmenet virágszőnyeg-díszítésének a folyamatát.

A kismarosi Úrnapi oltárok és körmeneti virágszőnyegek díszítésének folyamatát, valamint a ma is élő szép néprajzi hagyománynak a szakrális és néprajzi hátterét is bemutató időszakos fotókiállítás anyagát több ezer fotóból válogattuk ki. A kiállításon az Úrnapi fotókat és a fő témakörök szöveges leírásait tártuk a témakör iránt érdeklődő látogatóink elé.

A kismarosi Marus Napok nyitó rendezvényeként, 2014. szeptember 26-án nyitottuk meg a néprajzi fotókiállításunkat a Kismarosi Művelődési Házban. A kiállítás több mint egy hónapig, október 29-ig volt nyitva. 

 
 
 
 
"(Kéz)Írásos dokumentumok a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményből" című helytörténeti kiállítás

A 2012. évi Marus Napok keretében október 12-én nyitottuk meg a (Kéz)Írásos dokumentumok a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményből" című helytörténeti kiállításunkat a Kismarosi Művelődési Házban.

A kiállítás - látogatóink kérésére - egy hónappal tovább, 2012. november 30-ig tartott nyitva.Az Ulm-i Donauschwäbisches Zentralmuseum "Duna-menti németség kultúrája és történelme" című vándorkiállításának bemutatása Kismaroson

2012. március 10-től 30-ig - Gyűjteményünk szervezésével - volt megtekinthető a Kismarosi Művelődési Házban az a vándorkiállítás, amely a Dunamenti németség kultúrájába és történelmébe engedett betekintést.

További részletek

 Kismarosi Falumúzeum Alapítvány
Székhely: H-2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 72. Lev.cím: H-2623 Kismaros, Liliom u. 16.
Adószám: 19185428-1-13   Telefon: +36 (20) 9-234-714
Számlaszám: BBRt. Vác 10103898-04709345-00000002   Honlap: www.kismarosifalumuzeum.hu
  E-mail: info