Német-magyar kétnyelvű fotóalbum

"Kismarosi hagyományok képekben. Válogatás a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény fotóiból"
c. német-magyar kétnyelvű fotóalbum
EMMI Logo147x100p

KismSvabMuzGyujt FotoABUM2018BORITO CimLKer 463x463p

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával -- amelyet ezúton is köszönünk -- nagyon szép kivitelben elkészült a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által gondozott Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény által kiadott "Kismarosi hagyományok képekben. Válogatás a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény fotóiból" c. német és magyar nyelvű fotóalbum kiadvány. A könyv német címe: "Traditionen von Kleinmarosch in Bildern. Eine Auswahl aus den Photos der Schwäbischen Musealen Sammlung Kleinmarosch".

Az 1992 óta működő Kismarosi Falumúzeum Alapítvány és az általa gondozott Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény által kiadott német és magyar nyelvű fotóalbum bemutatja az Alapítvány azirányú néprajzi hagyományőrző tevékenységét, amelyben gyűjti, megőrzi és közkinccsé teszi Kismaros német (sváb) nemzetiségű vizuális emlékeit. A fotóalbum ennek a sváb tárgyi és szellemi kultúrának a képi megjelenítését is szolgálja.

A hiánypótló kétnyelvű fotóalbum nagymértékben segíti a kismarosi fiatalabb korosztályok tagjait és a múzeum látogatóit a régi kismarosi német nemzetiségű lakosság életének és mindennapjainak megismerésében. A kiadvány nagymértékben segíti továbbá a kismarosi sváb hagyományok és a német nemzetiségi nyelv megőrzését is, mert az egyes képek alatt kétnyelvű feliratok találhatók.

A kétnyelvű fotóalbum megjelenése segíti a Muzeális Gyűjteményünk tárlatvezetőit is, akik nagyon jelentős ismeretterjesztő tevékenységet végeznek a faluban és az ország egész területéről érkező -- főként iskoláskorú -- látogatók, továbbá a jelentős számban hozzánk érkező külföldiek számára is. A Gyűjteményünk jellegének megfelelően a külföldi látogatóink elsősorban német nyelvterületről érkeznek hozzánk.

A kétnyelvű fotóalbumunkkal segíteni tudjuk még a kismarosi általános iskolában a német nemzetiségi nyelvoktatást is. A tanulók a kiadványból a Gyűjteményünk hagyományőrző tevékenységét német nyelven is megismerhetik. Ez egyúttal a német nyelv kismarosi használatának megőrzését is segíti.