Kismaros betelepült őslakossága vallási és köznapi életének bemutatása c. dupla hang-CD újbóli kiadása

Az 1980-as évek második felében Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató vezetésével a kismarosi öregek magyar és német nyelven magnószalagra énekelték, mondták a régi sváb egyházi és világi dalokat, verseket.

Felelevenítették a népszokásokat és a háborús eseményeket. A felvételek ma is meghallgathatók a Sváb Muzeális Gyűjteményben, majd 2000-ben kiadtuk a "Kismaros betelepült őslakossága vallási és köznapi életének bemutatása" c. dupla hang-CD formájában részletes magyar és német nyelvű tartalomjegyzékkel. A hanganyagok az egyházi év ünnepeinek sorrendjében lettek összeállítva. Ez a korlátozott példányszámú hiánypótló kiadvány mára már elfogyott. A 2017. évi nemzetiségi pályázati támogatás segítségével -- amelyet ezúton is köszönünk -- lehetőségünk nyílt újabb 58-58 példány kiadására.

A kiadvány megjelenése segíti a kismarosi lakosságot, a múzeum felnőtt és iskolai látogatóit, látogató-csoportjait a régi kismarosi német nemzetiségi lakosság tárgyi és szellemi kultúrájának megismerésében. Ez egyúttal segíti a kismarosi sváb hagyományok és a német nemzetiségi nyelv megőrzését is.

Az egyházi év ünnepeinek sorrendjében összeállított hanganyagok magyar és német tartalomjegyzékeit az újbóli kiadás keretében részletesebb formában újra elkészítettük.  A kiadvány megjelenését támogatta:

   EMMI Logo190x130p